Runotorstain ensimmäiseen aiheeseen uusi, uudistuminen on tähän mennessä tarttunut jo 35 kirjoittajaa hyvin erilaisilla kirjoituksilla. Luin äsken uudemman kerran kaikki läpi ja olin - jälleen - hyvin vaikuttunut teksteistä. Minulla oli vahva tunne, että luin uudenlaista runokokoelmaa. Mutta millä nimellä voisi kutsua tällaista verkossa ilmestyvää yhteisöllistä ja muuntuvaa runojen kokoelmaa, jota jokainen halukas voi halutessaan täydentää? Olisiko kenelläkään ehdotuksia?

Lukiessani jaottelin runoja karkeasti eri teemojen alle. Aihetta uusi, uudistuminen oli käsitelty monista eri näkökulmista: syntymä, lapsi, nuoriso, kohtaaminen, rentoutuminen, ero, suru/kuolema, kasvu, uudelleensyntyminen/itsensä uudelleen luominen, uudistumisvaatimus ja sen kieltäminen, luonto (puut), aamu, kesän tulo. Mukana oli myös hakukoneruno sekä yhä uusiin tulkintoihin antautuvia runoja. Pari kirjoitusta lähestyi aihetta "runottomasti"  pohdiskellen kirjoituksen syntymistä sekä käsitteitä uusi/uudistuminen. Uutta ja uudistumista oli käsitelty lämmöllä, kapinoiden, mietiskellen, humoristisesti, kieltäen, vaatien, tulkintoja paeten. Mielenkiintoisesti ja ajatuksia herättävästi. Yksikään kirjoitus ei jättänyt minua lukijana kylmäksi. Kiitos teille kirjoittajat!

Suunnittelin liittäväni tähän kirjoitukseen linkkejä eri runoihin, mutta en haluakaan olla tällä kertaa valikoiva toimittaja. Kierrelkää runoissa, lukekaa, nauttikaa, kommentoikaa, tehkää löytöjä.

Uusi aihe annetaan ylihuomenna Runotorstain lisäksi myös Valokuvatorstaissa!

Tui

Lisäys 31.5.

Runotorstai näyttää myös synnyttäneen uusia keskustelunaiheita: joissakin blogeissa on virinnyt aktiivista keskustelua runojen saamien kommenttien ja kritiikkien pohjalta. Olemme nähtävästi ainakin ensimmäisellä viikolla onnistuneet yhdessä tavoitteessamme: Runotorstaissa on torstaisin juhlat, joista lukijat siirtyvät jatkoille muihin blogeihin.


**************************************************************************************************************

Runotorstain ylläpitäjät ovat Maria ja Tui.